Copyright på matretter? – document.no.

Det har blusset opp til strid om rettigheter og prinsipper knyttet til spesielle matretter mellom Libanon og Israel, som har mye til felles på gourmet-fronten. Konflikten har historiske, humoristiske og intrikate, juridiske undertoner – knyttet til matrettigheter.

(…)

Kappestriden mellom Libanon og Israel har interessante undertoner: Hummus-produsenter i Libanon har nemlig merket seg at en EU-domstol i 2002 fastslo at Hellas har opphavsrett til fetaost. Denne spesielle osten må nemlig være laget av melk fra gresk sau og gjeit, fastslo EU. Nå mener lederen for den Libanesiske industriorganisasjonen, Fadi Abboud, at denne EU-dommen må være retningsgivende også for mat og matoppskrifter i andre land.

[En kommentar: Om det er libaneserne eller forfatteren av denne artikkelen som har misforstått skal være usagt. Men Hellas har ikke noen enerett til å lage denne type ost på sauemelk. Men andre produsenter får ikke lov til å kalle denne osten for Feta-ost. Det gjelder navnet, og har ikke noe med opphavsrett å gjøre. OT.]

Comments are closed.'